Over mij

Mijn naam is Inge (1979). Samen met mijn jeugdliefde en onze kinderen woon ik in Amsterdam op een steenworp afstand van de praktijk. Dichtbij huis werken is heerlijk maar ik geniet ook van het wekelijkse ritje naar de andere locatie in Hoorn. De plaats waar ik ben geboren en opgegroeid. 

In 2002 rondde ik de studie oefentherapie Mensendieck af. Als paramedicus specialiseerde ik me in bekken(bodem)oefentherapie en adem- en ontspanningsmethoden. Hierdoor zag ik steeds vaker cliënten die wat meer psychologische begeleiding nodig hadden, dan ik als oefentherapeut kon bieden. Maar de stap naar een psycholoog vonden ze vaak te groot. Het leek mij geweldig als ik zélf laagdrempelige hulp kon aanbieden.

Ik besloot de opleiding gestalttherapie te gaan doen, een actieve en ervaringsgerichte vorm van psychotherapie. Gedurende deze studie groeide mijn passie voor het werken met zwangere vrouwen en pasgeboren moeders. Ik zag ze worstelen met onrealistische verwachtingen, perfectionisme en onzekerheden. Het onderwerp van mijn afstudeerscriptie was geboren: “als roze wolken donderen.”

Inge Vogelaar - over mij

En toen werd ik zelf zwanger…

Niet wetende dat ook mijn roze wolk behoorlijk zou gaan donderen. Na ruim 22 weken verloor ik mijn eerste kindje. Ik hoorde in mijn werk als therapeut al veel verdrietige verhalen. Nu maakte ik het zelf mee. Het was onwerkelijk en intens verdrietig. Ik had steun van lieve mensen om mij heen. Maar ik miste informatie over rouwen na een stilgeboren kindje en praktische tips om met dit verlies om te gaan. Eigenlijk zocht ik hetzelfde als de (aanstaande) moeders die ik in mijn praktijk zag: (h)erkenning krijgen voor het verdriet omdat het allemaal zo anders liep dan verwacht en gewenst. 

Als therapeut was het een kleine stap om mijn kennis over rouw na zwangerschapsverlies te vergroten. Naast het begeleiden van vrouwen die de balans kwijt zijn geraakt in hun nieuwe leven mét een kindje, ondersteun ik nu ook vrouwen die hun leven weer moeten oppakken zónder een kindje. Het lijken uitersten van elkaar maar de gevoelens die erbij komen kijken, vertonen veel overeenkomsten: het gevoel de enige te zijn, schuldgevoelens, verlies van vertrouwen in jezelf en onzekerheid over de toekomst. Ondanks dat er meer aandacht is voor angst en somberheid tijdens het (aanstaande) moederschap en voor zwangerschapsverlies, rusten er nog steeds taboes op.

Tegenstrijdige gevoelens

Gelukkig werd ik een paar maanden na het verlies van Mijs opnieuw zwanger. Een zwangerschap vol tegenstrijdige gevoelens zoals angst en onzekerheid afgewisseld met blijdschap en verwondering. Liz werd na 41 lange weken geboren. Wat was ik opgelucht en gelukkig met een gezonde baby in mijn armen.

Toen Liz 9 maanden was, hield ik voor de derde keer een positieve zwangerschapstest in mijn handen. Zwanger worden was geen probleem, zwanger blijven was minder vanzelfsprekend: na 9 weken kreeg ik een miskraam. Na de miskraam werd ik snel zwanger van Siem. Onbezorgd zwanger zijn, was er voor mij niet meer bij. Toch kijk ik met een goed gevoel terug op mijn laatste zwangerschap. Ik wist wat voor mij belangrijk was in deze spannende tijd en wat ik kon doen als ik gespannen was. 

Inmiddels heb ik tal van vrouwen (en hun partners) mogen begeleiden in de meest bijzondere en meest kwetsbare periode van hun leven. Het is mooi om te zien dat zij de balans in hun leven weer hebben teruggevonden. 

Want ik geloof erin dat je er weer bovenop kunt komen als zwanger zijn of het moederschap anders is gelopen dan je had verwacht en gehoopt. Vaak zelfs met meer vertrouwen en sterker dan ooit.

Ben jij benieuwd hoe je dit kunt bereiken? Klik voor mijn aanbod op onderstaande knop.

Werkervaring

  • Eigenaar praktijk voor oefentherapie – gestalttherapie – relatietherapie – miskraambegeleiding @ Amsterdam en Hoorn (2020 – heden)
  • Mede eigenaar Mom and Mind – postpartumbegeleiding (2020 – heden)
  • Gestalttherapeut @ De Praktijk Hoorn (2008 – 2020)
  • Zwangerschapsbegeleiding volgens de methode Mensendieck @ De Praktijk Hoorn (2004 – 2010)
  • Oefentherapeut Mensendieck @ De Praktijk Hoorn (2003 – 2020)
Inge Vogelaar MSc.

 

Oefentherapie Mensendieck
Gestaltpsychotherapie
Relatietherapie EFT
Miskraambegeleiding
06-50969422
info@ingevogelaar.nl
Cas Oorthuyskade 192
1087 BB Amsterdam
Drieboomlaan 164
1624 BR Hoorn
KVK: 37152584
RBCZ: 901131R
KP: 59904545293
AGB-code praktijk: 07036100
AGB-code therapeut: 07999090

 

Privacy beleid
Algemene voorwaarden

Pin It on Pinterest

Chat openen