Zwangerschapsverlies

Een miskraam, stilgeboorte of een zwangerschap moeten afbreken. Zwangerschapsverlies is de grootste nachtmerrie van veel stellen die dolgraag kinderen willen.

Sinds de positieve zwangerschapstest, of misschien al daarvoor heb je dromen en fantasiegedachten gehad over de toekomst. Hoe je leven eruit zal zien als moeder en op wie je kindje zal lijken. In gedachten loop je al achter een kinderwagen en heb je al helemaal bedacht hoe je je werk gaat combineren met het gezinsleven. Dan slaat het noodlot toe. Het fantaseren over de toekomst wordt pijnlijk doorbroken. De gewenste zwangerschap loopt niet zoals je had gehoopt en je wereld stort in.

Miskraam

Een miskraam komt best veel voor. 1 op de 4 vrouwen krijgt er mee te maken in haar leven. Maar dat betekent niet dat het daarom minder pijnlijk of verdrietig is. Door een intens verlangen naar een kindje, kan het emotioneel enorm zwaar zijn als de zwangerschap plotseling tot een einde komt. De emotionele reactie op een miskraam is vaak erg ingrijpend. Het kan een enorme impact hebben op je zelfvertrouwen. Je kunt je schuldig voelen, angst ervaren en het vertrouwen verliezen in je lichaam. 

Stilgeboorte

De grond onder je voeten slaat weg wanneer je je kindje verliest. Je verwacht moeder te worden maar plotseling slaat die verwachting om in een afschuwelijke werkelijkheid vol angst en verdriet. Het verdriet om het verlies van je baby en de verwachting van de toekomst die daarbij hoort, heeft enorm veel impact op je leven. Afscheid nemen van je kindje is een zware en onnatuurlijke opgave. De band tussen moeder en kind is de sterkste die er bestaat. Daarbij komt dat er weinig herinneringen zijn, wat rouwen ingewikkeld maakt. 

Afgebroken zwangerschap

1 op de 8 zwangerschappen wordt om uiteenlopende redenen actief afgebroken. Vrouwen hebben een hartverscheurende keuze moeten maken. Spreken over zwangerschapsverlies is vaak al moeilijk. Na het laten afbreken van een zwangerschap (om medische of persoonlijke redenen) is dat taboe nog groter. Je kan moeite hebben met het delen van je gevoelens uit angst voor oordelen of door gevoelens van schuld, schaamte en spijt. Dit maakt het verdriet en de eenzaamheid groot.

 

Emoties na zwangerschapsverlies

Hoe rouw je om een kindje dat er maar zo kort was? De omgeving kan na een paar weken of zelfs dagen al voorbij gaan aan de voor jou zo verdrietige gebeurtenis. De buitenwereld kan je het gevoel geven dat je maar kort verdrietig mag zijn. Ondertussen voel jij je vermoeid, verdrietig, verslagen, onbegrepen en leeg. Soms kunnen deze gevoelens zo hevig zijn dat je nauwelijks kan functioneren in je dagelijks leven.

Nog steeds rust er een taboe op het verlies van een zwangerschap. Dat maakt dat vrouwen zich vaak eenzaam voelen na een miskraam of een stilgeboorte. Ze hebben het idee met niemand over hun verdriet te kunnen praten uit angst voor kwetsende opmerkingen, oordelen of ongevraagde adviezen.

Herken je dat? Is de impact van jouw zwangerschapsverlies groot? Heb jij daar last van in je dagelijks leven en in het contact met anderen? Wil jij leren omgaan met je verdriet? Je weer evenwichtig voelen? Meer rust ervaren in je dagelijks leven en met vertrouwen naar jezelf en de toekomst kijken?

Voel jij je…

 • onbegrepen door je omgeving? Vermijd je mensen om je heen het liefst uit angst voor oordelen, pijnlijke opmerkingen en ongevraagde adviezen?
 • somber, verdrietig en vermoeid waardoor je niet echt kunt genieten van dingen die je voorheen wel leuk vond?
 • onzeker en heb je weinig vertrouwen in de toekomst?
 • eenzaam in jouw rouwproces en heb je zelfs het idee dat je partner en jij elkaar uit het oog verliezen?
 • weleens jaloers, door alle zwangeren en moeders die je in je dagelijks leven tegenkomt?
 • Valt het jou (te) zwaar om op kraamvisite te gaan en wil je het liefst babyshowers en gender reveal party’s vermijden?
zwangerschapsverlies-miskraam-stilgeboorte

Hoe zou het zijn als je…

 • je minder eenzaam voelt
 • jouw verlies leert verweven in je leven.
 • begrijpt hoe rouw bij jou werkt.
 • leert omgaan met verdriet, boosheid en schuldgevoelens.
 • de mensen om je heen kan vertellen wat jou wel en niet helpt.
 • begrijpt hoe lichamelijke klachten ontstaan als je rouwt en wat je eraan kunt doen.

Begeleiding na zwangerschapsverlies

Heb jij één of meerdere miskramen gehad? Is jouw kindje stilgeboren? Of heb jij je zwangerschap laten beëindigen op medische of persoonlijke gronden? Het is normaal dat er allerlei heftige gevoelens naar boven komen. Maar hoe ga je om met die rollercoaster aan emoties? Hoe rouw je om het verlies van je kindje? Hoe ga je om met al die zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s om je heen?

Rouwen is heel persoonlijk en iedereen doet dat op zijn eigen manier. De meeste mensen redden dat zelf. Begeleiding in een rouwproces is lang niet altijd nodig. Rouwen hoort bij het leven en vaak hebben we genoeg aan de steun die we uit onze omgeving krijgen. Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte vormen hierop helaas een uitzondering. Er is soms weinig begrip uit de omgeving.

Daarbij kan het zijn dat je vastloopt in je rouwproces. Misschien voel je je opstandig en boos? Word je regelmatig overvallen door verdriet of schuldgevoel. Voelt het alsof al je energie is opgeslokt. Of heb je lichamelijk klachten? Dan kun je bij mij in de praktijk terecht. Het maakt niet uit of jouw verlies kort geleden is of al langer terug.

Hebben jullie het als stel moeilijk na het verlies van jullie kindje dan kunnen jullie ook samen komen. Je leest hier meer: jullie relatie na zwangerschapsverlies.

Wil jij je beter voelen?

Een belangrijke eerste stap is erkennen dat je het moeilijk hebt. Dat je het even niet meer weet en daarbij hulp nodig hebt. Die hulp hoeft helemaal geen langdurig traject te zijn. Veel vrouwen voelen zich na gemiddeld vijf sessies al veel beter.

Deze sessies bestaan uit gesprekken, praktische oefeningen en nuttige informatie. Neem die eerste stap en kom weer terug in balans. App, bel of mail mij gerust. Je kunt ook de onderstaande knop indrukken en het contactformulier invullen. Dan neem ik op korte termijn contact met jou op.   

Mijn naam is Inge…

De afgelopen 20 jaar heb ik veel ervaring opgebouwd in het werken met vrouwen bij wie zwanger zijn en het moederschap niet gaat zoals ze hadden verwacht of gehoopt. Als oefentherapeut Mensendieck heb ik mij gespecialiseerd in het behandelen van bekken(bodem)problematiek, hyperventilatie, angst,- en spanningsklachten. Ook gaf ik jarenlang zwangerschapscursussen individueel en in groepsverband.

Als Gestalttherapeut bied ik psychologische begeleiding aan voor (aanstaande) moeders met angsten, stress en somberheidsklachten. Daarnaast ben ik relatietherapeut voor stellen met jonge kinderen en specifiek opgeleid om vrouwen (en hun partner) te begeleiden die een kindje verloren tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling.

Tijdens mijn eerste zwangerschap begon ook mijn roze wolk behoorlijk te donderen. Ik verloor mijn kindje na een zwangerschap van ruim 5 maanden. De zwangerschap die daarop volgde, kostte mij veel energie door angst en onzekerheid.

Binnen mijn vakgebied blijf ik me voortdurend bij,- en nascholen. Ik zit in intervisie en supervisiegroepen en ben ingeschreven in diverse kwaliteitsregisters en bij verschillende beroepsverenigingen.

 

Inge Vogelaar

App, bel of mail mij gerust!

Heb je vragen, wil je meer informatie of je aanmelden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Vul onderstaand formulier in dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Bel mij

Inge Vogelaar MSc.

Gestaltpsychotherapie

Oefentherapie Mensendieck

Relatietherapie EFT

Miskraambegeleiding

Praktijkadressen

Cas Oorthuyskade 192

1087 BB Amsterdam

 

Drieboomlaan 164

1624 BR Hoorn

 

Telefoonnummer

06 50 96 94 22

 

E-mailadres

info@ingevogelaar.nl

 

Pin It on Pinterest

Chat openen
Hallo,
Kan ik je ergens mee helpen?