Zwanger na een postpartum depressie

Opnieuw zwanger worden na een postpartum depressie is een hele moeilijke en grote stap. Een deel van de vrouwen durft geen zwangerschap meer aan, uit angst voor herhaling en de gevolgen daarvan op hun gezin. Een moeilijk en verdrietig besluit want de toekomst hadden ze heel graag anders gezien. 

Voor anderen is het verlangen naar gezinsuitbreiding zo groot dat ze het risico op nog een postpartum depressie toch aangaan. Een heleboel vragen zullen door je hoofd spoken en je angstig maken. Nu al, terwijl je nog niet eens zwanger bent. 

  • Wat als ik me slechter ga voelen dan de vorige keer?
  • Hoe ga ik daar opnieuw doorheen komen? 
  • Heb ik wel genoeg hulp en de juiste begeleiding?
  • Kan ik ook al klachten krijgen tijdens mijn zwangerschap?
  • Gaat onze relatie dit redden?
  • Hoe doe ik dat met evt. medicatie en zwanger zijn?
  • Kan ik dit mijn kindje nog een keer aandoen?
  • Wat als ik niet voor mijn gezin kan zorgen?

Onzekerheid en angstgevoelens gaan hand in hand met het (aanstaande) moederschap. Het is namelijk onmogelijk om een goede moeder te zijn en je geen zorgen te maken over de keuzes die jij maakt en de invloed daarvan op je kind en/of gezin. Natuurlijk maak je je zorgen over de keuze voor een volgende zwangerschap. Dat is juist een goed teken. Het betekent dat je bezig bent met voorbereiden en een stabiele basis probeert te vormen voor de komende periode.  

Zorg voor een goede voorbereiding.

Maar hoe bereid je je goed voor? Wat is belangrijk als je de beslissing hebt genomen om nog een keer zwanger te willen worden? Hoe zorg je ervoor dat de komende periode anders loopt dan de vorige keer? Hoe bescherm je jezelf, je partner en kind(eren) tegen de negatieve gevolgen die een depressie kan hebben.

Weet dat je na een volgende zwangerschap ondanks een goede voorbereiding evengoed weer in een nieuwe postpartum depressie terecht kan komen. Maar met de juiste personen om jullie heen, professionele zorg en de juiste informatie zal de impact minder groot zijn. Ik kan je in dit spannende proces begeleiden.

Heb je vragen, wil je meer informatie of je aanmelden? Druk dan op onderstaande knop. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op!

Voor wie?

Ik ben er voor alle vrouwen die geen roze wolk hebben ervaren tijdens of na een zwangerschap. Wil je nog een kindje en heb je deze ervaring in het verleden gehad dan is een goede voorbereiding het allerbelangrijkste. Daar kan ik je in begeleiden.

Misschien klinkt voor jou de term postpartum depressie te zwaar maar heb je toch vergelijkbare klachten. Wellicht een mildere variant. Dan is het belangrijk om te weten dat juist jij heel goed op je plek zal zijn in mijn praktijk. Ik behandel voornamelijk vrouwen met milde tot matige depressieve klachten. Vrouwen die sinds de zwangerschap of na de geboorte van hun baby deze nare gevoelens hebben ontwikkeld. We kijken samen naar welke hulp jij nodigt hebt, evt in samenwerking met je huisarts en/ of psychiater.

Ben je eerder voor depressiviteit in behandeling geweest of heb je antidepressiva geslikt? Dan kun je het beste eerst contact opnemen met je huisarts voor een passende behandeling. Mocht je twijfelen aan de ernst van je klachten. Neem dan gerust contact met mij op. Samen kunnen we, eventueel in overleg met je huisarts of psychiater kijken wat de beste begeleiding voor jou is.

Wie ben ik?

De afgelopen 20 jaar heb ik veel ervaring opgebouwd in het werken met vrouwen tijdens zwangerschap en moeder worden. Vooral als deze periode niet loopt zoals verwacht en gehoopt. De eerste jaren als oefentherapeut Mensendieck, met specialisaties in spanningsklachten en bekkenbodemtherapie.

In 2008 heb ik mijn masterscriptie geschreven over vrouwen bij wie de roze wolk is gaan donderen. Sindsdien bied ik ook psychologische begeleiding aan. Ik blijf mijn kennis vergroten. Met regelmaat volg ik bij,- en nascholing op dit gebied. 

Open chat
1
Neem gerust contact op!
Welkom bij ingevogelaar.nl! Kan ik iets voor je betekenen? Neem gerust contact met me op.