Relatieproblemen na zwangerschapsverlies

Relatieproblemen na zwangerschapsverlies. Na het krijgen van een miskraam, stilgeboorte of het moeten laten afbreken van een zwangerschap lopen stellen vaak vast. Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap is een intens verdrietige gebeurtenis. Jullie hebben niet alleen jullie kindje verloren maar ook alle dromen van een toekomst samen met jullie kleintje. De wereld waarin je leefde als aanstaande ouders stopt abrupt met draaien. Jullie blijven verslagen achter en zullen een weg moeten vinden in een nieuwe werkelijkheid van rouw en verdriet.

Rouwen is heel persoonlijk en iedereen doet dat op zijn eigen manier. De meeste mensen redden dat zelf. Begeleiding in een rouwproces is lang niet altijd nodig. Rouwen hoort bij het leven en vaak hebben we genoeg aan de steun die we uit onze omgeving krijgen. Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte vormen hierop helaas een uitzondering. Soms is er weinig begrip uit de omgeving. Je kan het gevoel hebben maar kort verdrietig te mogen zijn en niet over je verdriet te mogen praten. Je bent op elkaar aangewezen en dat is moeilijk als je als partners heel verschillend omgaat met hetzelfde verlies. De één wil praten, de ander wil afleiding. Jij loopt misschien wel over van emoties, terwijl je partner zijn gevoelens het liefst wegstopt. Jullie begrijpen elkaar niet meer en je dreigt elkaar uit het oog te verliezen. 

Hebben jullie het moeilijk…

 • na één of meerdere miskramen?
 • na de stilgeboorte van jullie kindje?
 • door slecht nieuws tijdens een echo?
 • na het laten afbreken van een zwangerschap?
 • na recent zwangerschapsverlies of al langer geleden?
 • tijdens een zwangerschap die volgde op een verlieservaring?

Ervaren jullie…

 • de ander als afstandelijk en onbeschikbaar? Waardoor je je diepste gevoelens niet meer kan delen met je partner.
 • teveel emoties na het verlies?
 • angst om ook je partner kwijt te raken?
 • het gevoel dat je partner je niet begrijpt?
 • verschillende behoeften in intimiteit en seksualiteit?
 • het gemis en verdriet als loodzwaar?
 • verwarring? Weten jullie niet meer of het goed zou zijn om te praten of juist te zwijgen?

Hoe zou het zijn als jullie…

 • begrijpen hoe de ander rouwt.
 • kunnen communiceren met elkaar ook in tijden van verdriet.
 • steun en begrip bij elkaar kunnen vinden.
 • elkaar de ruimte kunnen geven om anders te denken.
 • weer samen kunnen lachen, zonder schuldgevoelens.
 • intiem kunnen zijn en daar troost en verbinding in vinden.
 • energie niet alleen maar wordt opgeslokt door rouw. Waardoor alle andere aspecten van jullie relatie ondergesneeuwd raken?

Wat is EFT Relatietherapie?

In mijn praktijk gebruik ik Emotionally Focused Therapy (EFT), ontwikkeld door Sue Johnson. EFT is goed onderzocht, blijkt effectief en heeft een hoger succespercentage dan andere vormen van relatietherapie. Het helpt stellen om de onderlinge verbinding te herstellen of te verstevigen. Dieperliggende angsten en behoeften bij elkaar te ontdekken en deze naar elkaar uit te spreken.

De basis van EFT relatietherapie is de hechtingstheorie. De kwaliteit van onze eigen basisverbinding (hechting) bepaalt het beeld dat we van onszelf hebben, hoe we met anderen en met stress omgaan. Hoe veiliger we gehecht zijn, des te beter zijn we in staat een emotionele band met een ander te onderhouden. Als we veilig emotioneel verbonden zijn, zijn we sterker, veerkrachtiger en zelfstandiger. Kinderen zoeken een veilige verbinding bij hun ouders en als volwassenen zoeken we die bij onze liefdespartner. 

Werkwijze

In EFT wordt het negatieve patroon als het probleem gezien. Deze problematische interactie is de vijand en niet één van de partners. In plaats van strijden tegen elkaar, binden jullie de strijd aan tegen deze gezamenlijke vijand. Door negatieve interactiecirkels op deze manier te doorbreken creëren jullie een veilige verbinding. Je probeert je eigen emotionele behoeften en die van je partner beter te leren kennen en te begrijpen. Leer naar elkaar te kijken, uit te reiken en op elkaar te reageren op een positieve en verbindende manier.

Effect

EFT heeft een sterk positief effect op het gevoel van verbondenheid in de relatie. Stellen geven aan een sterkere band te hebben, elkaar beter te begrijpen, zich veiliger te voelen bij elkaar en minder conflicten te hebben. Het verhoogt de intimiteit en verbetert de seksuele relatie. De resultaten zijn blijvend, er is weinig terugval. De begeleiding hoeft niet langdurig te zijn. EFT werkt ook bij een beperkt aantal sessies.

Relatietherapie na zwangerschapsverlies

In mijn praktijk zie ik stellen die na één of meerdere miskramen, een stilgeboorte of het afbreken van een zwangerschap tegen moeilijkheden in hun relatie aanlopen. Groot verdriet kan een enorme impact hebben op jullie. Om de balans weer terug te vinden is investeren in elkaar belangrijk. Maar hoe doe je dat als je rouwt en intens verdrietig bent? Hoe doe je dat als jullie op een verschillende manier omgaan met verdriet en verlies? Waar is die stevige basis die jullie hadden gebleven?

De meeste stellen zoeken geen professionele hulp bij relatieproblemen. De paren die dat wel doen, doen dat gemiddeld 6 jaar nadat de eerste problemen zijn ontstaan. Ik hoop altijd dat stellen bij mij komen vóórdat het te laat is. Voordat de situatie is geëscaleerd en de relatie op losse schroeven staat.

Jullie kunnen samen echt iets doen

Stellen realiseren zich vaak niet dat ze écht iets kunnen doen om weer verbinding met elkaar te voelen. Jullie hoeven echt niet in een noodsituatie te zitten of een ongezonde relatie te hebben om naar een therapeut te gaan. Een heleboel ellende kan voorkomen worden door te investeren in jullie relatie. Om samen te onderzoeken wat jullie helpt. EFT kan daarbij een ondersteuning zijn. Met behulp van gespreksvaardigheden, oefeningen en stappenplannen verdiepen en versterken jullie je relatie na een verlieservaring.

Neem vrijblijvend contact op als jullie vastlopen in het rouwproces of als jullie moeite hebben om het verlies van jullie kindje te verweven in jullie relatie. 

Let op! Is er bij jullie sprake van verslavingen, misbruik en/of huiselijk geweld. Dan adviseer ik om daarvoor gespecialiseerde hulp te zoeken. Neem in dat geval contact op met Veilig thuis, je huisarts of een andere vertrouwenspersoon. Zij kunnen het beste beoordelen wat in jullie situatie de juiste zorg is.

EFT relatietherapie

Mijn naam is Inge…

De afgelopen 20 jaar heb ik veel ervaring opgebouwd in het werken met vrouwen bij wie zwanger zijn en het moederschap niet gaat zoals ze hadden verwacht of gehoopt. Als oefentherapeut Mensendieck heb ik mij gespecialiseerd in het behandelen van bekken(bodem)problematiek, hyperventilatie, angst,- en spanningsklachten. Ook gaf ik jarenlang zwangerschapscursussen individueel en in groepsverband.

Als Gestalttherapeut bied ik psychologische begeleiding aan voor (aanstaande) moeders met angsten, stress en somberheidsklachten. Daarnaast ben ik relatietherapeut voor stellen met jonge kinderen en specifiek opgeleid om vrouwen (en hun partner) te begeleiden die een kindje verloren tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte.

Tijdens mijn eerste zwangerschap begon ook mijn roze wolk behoorlijk te donderen. Ik verloor mijn kindje na een zwangerschap van ruim 5 maanden. De zwangerschap die daarop volgde, kostte mij veel energie door angst en onzekerheid.

Binnen mijn vakgebied blijf ik me voortdurend bij,- en nascholen. Ik zit in intervisie en supervisiegroepen en ben ingeschreven in diverse kwaliteitsregisters en bij verschillende beroepsverenigingen.

 

Inge Vogelaar

App, bel of mail mij gerust!

Heb je vragen, wil je meer informatie of je aanmelden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Vul onderstaand formulier in dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Bel mij

Inge Vogelaar MSc.

Gestaltpsychotherapie

Oefentherapie Mensendieck

Relatietherapie EFT

Miskraambegeleiding

Praktijkadressen

Cas Oorthuyskade 192

1087 BB Amsterdam

 

Drieboomlaan 164

1624 BR Hoorn

 

Telefoonnummer

06 50 96 94 22

 

E-mailadres

info@ingevogelaar.nl

 

Pin It on Pinterest

Chat openen
Hallo,
Kan ik je ergens mee helpen?