Relatieproblemen na de geboorte

 

Relatieproblemen na de geboorte van een baby komen veel voor. Het krijgen van een kind en het vormen van een gezin is een heftige en bijzondere nieuwe levensfase. Behalve partners zijn jullie nu ook ouders. In deze rol heb je veel minder tijd voor elkaar door de zorgen voor jullie kind, werk, huishouden, sport en sociale contacten. Dat kan je relatie behoorlijk onder druk zetten. Vooral als er complicerende factoren een rol spelen zoals een traumatische bevalling, depressieve gevoelens bij één van de ouders, ziekte van één van de gezinsleden, financiële zorgen, verlies van een dierbare etc.

Je relatie komt dan vaak op de laatste plaats met gevolg dat je het ‘echte’ contact met je partner verliest. Dit kan grote gevolgen hebben voor het gezinsleven. Ongeveer 1/3 van de relaties eindigt binnen 4 jaar na de geboorte van het eerste kind. Hieronder staan onzekerheden en teleurstellingen die spelen binnen de relaties van stellen die ik in mijn praktijk tegen kom. Herken je ze?

  • Ik ervaar mijn partner regelmatig als afstandelijk en onbeschikbaar.
  • Het is moeilijk om mijn aandacht te verdelen tussen mijn partner en mijn kind.
  • Ik ben bang dat mijn partner mij een zeur vindt.
  • Mijn partner heeft minder aandacht voor mij dan voor ons kind.
  • Ik heb het gevoel dat mijn partner me niet meer aantrekkelijk vindt.
  • We bespreken weinig moeilijke thema’s met elkaar, zoals ons seksleven, geldzaken of ruzies uitpraten.
  • Mijn partner begrijpt mij niet.
  • Ik heb het gevoel dat ik niet meer belangrijk ben voor mijn partner.
  • Mijn diepste gevoelens kan ik niet met mijn partner delen.

Om de balans weer terug te vinden in je relatie is investeren in elkaar belangrijk. Maar hoe doe je dat binnen de hectiek van je jonge gezin? Hoe bouw je samen aan een veilige, stabiele basis? Juist in een gezin is dit zo ontzettend belangrijk. Want opgroeien in een warm, harmonieus en liefdevol gezin biedt een kind enige bescherming tegen allerlei problemen in de toekomst.  

Relatietherapie EFT

In mijn praktijk gebruik ik EFT van Sue Johnson. EFT is ruim onderzocht en heeft een hoger succespercentage dan andere vormen van relatietherapie. Stellen geven aan blijvend een sterkere band te hebben, elkaar beter te begrijpen, zich veiliger te voelen bij elkaar en minder conflicten te hebben. De basis van de methode zijn emoties en hechting. Onze eigen hechting speelt een rol in hoe we onze liefdesrelatie en het ouderschap invullen.

Investeer in het behoud van jullie relatie voordat je in een crisis zit en de schade onherstelbaar blijkt. Laat jullie kinderen zien dat jullie de verbinding weer kunnen herstellen als het moeilijk is geweest. 

Bestudeer jullie (negatieve) patronen en pak die gezamenlijk aan. Probeer je eigen emotionele behoeften en die van je partner beter te leren kennen en te begrijpen. Leer naar elkaar te kijken, uit te reiken en op elkaar te reageren op een positieve en verbindende manier.

Voor wie?

In mijn praktijk zie ik stellen die tijdens de zwangerschap of in de eerste jaren van het ouderschap tegen problemen in hun relatie aanlopen. Je hoeft geen ongezonde relatie te hebben om naar een therapeut te gaan. Bovendien kan je een heleboel ellende voorkomen door te investeren in je relatie en die met behulp van bepaalde vaardigheden te verbeteren en de band tussen jullie te versterken. 

Is er bij jullie sprake van verslavingen en/of huiselijk geweld. Dan adviseer ik om daarvoor gespecialiseerde hulp te zoeken. Neem in dat geval contact op met Veilig thuis, je huisarts of een andere vertrouwenspersoon. Zij kunnen het beste beoordelen wat in jullie situatie de juiste zorg is.

Wie ben ik?

Na het schrijven van mijn masterscriptie in 2008 ben ik me verder gaan specialiseren in dit thema. De vrouwen die ik in mijn praktijk zag hadden het niet alleen op persoonlijk vlak zwaar. Ik merkte dat de nare ervaringen in deze bijzondere en heftige periode enorme impact hadden op de partnerrelatie. In 2015 heb ik daarom de basistraining EFT relatietherapie gedaan en sindskort ben ik Houd Me Vast trainer. 

EFT relatietherapie
Open chat
1
Neem gerust contact op!
Welkom bij ingevogelaar.nl! Kan ik iets voor je betekenen? Neem gerust contact met me op.