Relatieproblemen bij stellen met jonge kinderen

Relatieproblemen bij stellen met jonge kinderen komen veel voor. Het krijgen van een kind en het vormen van een gezin is een heftige en bijzondere nieuwe levensfase. Met jonge kinderen kan je relatie onder druk komen te staan. Behalve partners zijn jullie nu ook ouders. In deze rol heb je veel minder tijd voor elkaar door de zorgen voor jullie kind, werk, huishouden, sport en sociale contacten. Daarnaast kunnen complicerende factoren een rol spelen zoals een traumatische bevalling, depressieve gevoelens bij één van de ouders, ziekte binnen de naaste familie, financiële zorgen, verlies van een dierbare etc.

Jullie relatie komt na de geboorte van een baby vaak op de laatste plaats met gevolg dat je het ‘echte’ contact met je partner verliest. Ouders van kleine kinderen hebben minder energie, meer ruzie en minder seks. Aanmodderen en wachten tot deze fase voorbij gaat, kan verstrekkende gevolgen hebben voor het gezinsleven. Met als resultaat dat ongeveer 1/3 van de relaties eindigt binnen 4 jaar na de geboorte van een kind. 

Ervaren jullie…

 • je partner regelmatig als afstandelijk en onbeschikbaar.
 • moeilijkheden in het verdelen van aandacht tussen je partner en kind.
 • angst om afgewezen te worden.
 • verminderde aandacht sinds de komst van kind(eren).
 • het gevoel dat je partner je minder aantrekkelijk vindt.
 • weinig echt contact met elkaar. Waarin er ruimte is om moeilijke thema’s met elkaar te bespreken, zoals jullie seksleven, geldzaken of het uitpraten van ruzies.
 • onbegrip
 • het gevoel er niet meer toe te doen.
 • verminderd vertrouwen, waardoor je je diepste gevoelens niet meer kan delen met je partner.
relatietherapie voor stellen met jonge kinderen

Hoe zou het zijn als jullie…

 • begrijpen hoe liefde in elkaar zit.
 • negatieve gedachtenpatronen bij jezelf en de ander kunnen herkennen.
 • diepere emoties bij jezelf en de ander kunnen herkennen en benoemen.
 • een ruzie kunnen stoppen en hoe je anders op je partner kunt reageren.
 • elkaar na een ruzie weer kunnen opzoeken, begrijpen en opnieuw verbinding kunnen maken.
 • weer (seksueel) intiem en emotioneel verbonden met elkaar kunnen zijn. 
 • weten hoe jullie de liefde levend houden.  

Wat is EFT Relatietherapie?

In mijn praktijk gebruik ik Emotionally Focused Therapy (EFT), ontwikkeld door Sue Johnson. EFT is goed onderzocht, blijkt effectief en heeft een hoger succespercentage dan andere vormen van relatietherapie. Het helpt stellen om de onderlinge verbinding te herstellen of te verstevigen. Dieperliggende angsten en behoeften bij elkaar te ontdekken en deze naar elkaar uit te spreken.

De basis van EFT relatietherapie is de hechtingstheorie. De kwaliteit van onze eigen basisverbinding (hechting) bepaalt het beeld dat we van onszelf hebben, hoe we met anderen en met stress omgaan. Hoe veiliger we gehecht zijn, des te beter zijn we in staat een emotionele band met een ander te onderhouden. Als we veilig emotioneel verbonden zijn, zijn we sterker, veerkrachtiger en zelfstandiger. Kinderen zoeken een veilige verbinding bij hun ouders en als volwassenen zoeken we die bij onze liefdespartner. 

Werkwijze

In EFT wordt het negatieve patroon als het probleem gezien. Deze problematische interactie is de vijand en niet één van de partners. In plaats van strijden tegen elkaar, binden jullie de strijd aan tegen deze gezamenlijke vijand. Door negatieve interactiecirkels op deze manier te doorbreken creëren jullie een veilige verbinding. Je probeert je eigen emotionele behoeften en die van je partner beter te leren kennen en te begrijpen. Jullie leren naar elkaar te kijken, uit te reiken en op elkaar te reageren op een positieve en verbindende manier.

Effect

EFT heeft een sterk positief effect op het gevoel van verbondenheid in de relatie. Stellen geven aan een sterkere band te hebben, elkaar beter te begrijpen, zich veiliger te voelen bij elkaar en minder conflicten te hebben. Het verhoogt de intimiteit en verbetert de seksuele relatie. De resultaten zijn blijvend, er is weinig terugval. De begeleiding hoeft niet langdurig te zijn. EFT werkt ook bij een beperkt aantal sessies.

Relatietherapie voor stellen met jonge kinderen

De meeste stellen zoeken geen professionele hulp bij relatieproblemen. De paren die dat wel doen, doen dat gemiddeld 6 jaar nadat de eerste problemen zijn ontstaan. Ik hoop altijd dat stellen bij mij komen vóórdat het te laat is. Voordat de situatie is geëscaleerd en de relatie op losse schroeven staat. Juist bij ouders met jonge kinderen staat er veel op het spel.

In mijn praktijk zie ik stellen die in de eerste jaren van het ouderschap tegen moeilijkheden in hun relatie aanlopen. Om de balans weer terug te vinden in je relatie is aandacht schenken aan elkaar belangrijk. Maar hoe doe je dat binnen de hectiek van je jonge gezin? Hoe bouw je samen aan een veilig en stabiel gezin? Hoe vervul je de rol van ouder naast die van geliefde? 

Jullie kunnen samen echt iets doen

Investeer in het behoud van jullie relatie voordat je in een flinke crisis zit en de schade onherstelbaar blijkt. Kinderen voelen spanningen tussen hun ouders haarfijn aan. Langdurige spanningen of terugkerende conflicten kunnen psychische problemen bij kinderen veroorzaken. Laat jullie kinderen zien dat jullie de verbinding weer kunnen herstellen als het moeilijk is geweest. 

Ouders realiseren zich vaak niet dat ze écht iets kunnen doen om weer verbinding met elkaar te voelen. Jullie hoeven echt niet in een noodsituatie te zitten of een ongezonde relatie te hebben om naar een therapeut te gaan. Een heleboel ellende kan voorkomen worden door te investeren in jullie relatie. Met behulp van bepaalde gespreksvaardigheden, oefeningen en stappenplannen verbeteren en versterken jullie je relatie.

Neem vrijblijvend contact op als jullie de band met elkaar willen verdiepen of herstellen en negatieve patronen willen doorbreken. 

Let op! Is er bij jullie sprake van verslavingen, misbruik en/of huiselijk geweld. Dan adviseer ik om daarvoor gespecialiseerde hulp te zoeken. Neem in dat geval contact op met Veilig thuis, je huisarts of een andere vertrouwenspersoon. Zij kunnen het beste beoordelen wat in jullie situatie de juiste zorg is.

EFT relatietherapie

Mijn naam is Inge…

De afgelopen 20 jaar heb ik veel ervaring opgebouwd in het werken met vrouwen bij wie zwanger zijn en het moederschap niet gaat zoals ze hadden verwacht of gehoopt. Als oefentherapeut Mensendieck heb ik mij gespecialiseerd in het behandelen van bekken(bodem)problematiek, hyperventilatie, angst,- en spanningsklachten. Ook gaf ik jarenlang zwangerschapscursussen individueel en in groepsverband.

Als Gestalttherapeut bied ik psychologische begeleiding aan voor (aanstaande) moeders met angsten, stress en somberheidsklachten. Daarnaast ben ik relatietherapeut voor stellen met jonge kinderen en specifiek opgeleid om vrouwen (en hun partner) te begeleiden die een kindje verloren tijdens de zwangerschap.

Tijdens mijn eerste zwangerschap begon ook mijn roze wolk behoorlijk te donderen. Ik verloor mijn kindje na een zwangerschap van ruim 5 maanden. De zwangerschap die daarop volgde, kostte mij veel energie door angst en onzekerheid.

Binnen mijn vakgebied blijf ik me voortdurend bij,- en nascholen. Ik zit in intervisie en supervisiegroepen en ben ingeschreven in diverse kwaliteitsregisters en bij verschillende beroepsverenigingen.

 

Inge Vogelaar

App, bel of mail mij gerust!

Heb je vragen, wil je meer informatie of je aanmelden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Vul onderstaand formulier in dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Bel mij

Inge Vogelaar MSc.

Gestaltpsychotherapie

Oefentherapie Mensendieck

Relatietherapie EFT

Miskraambegeleiding

Praktijkadressen

Cas Oorthuyskade 192

1087 BB Amsterdam

 

Drieboomlaan 164

1624 BR Hoorn

 

Telefoonnummer

06 50 96 94 22

 

E-mailadres

info@ingevogelaar.nl

 

Pin It on Pinterest

Chat openen
Hallo,
Kan ik je ergens mee helpen?