Postpartum depressie

Niet iedereen die zwanger is of moeder is geworden zit op een roze wolk. Lang heb je uitgekeken naar het moment waarop je volop zou kunnen genieten van je baby. Maar tot je grote verdriet is de verwachting die je van het moederschap had niet uitgekomen. Je voelt je uit evenwicht en wordt overspoeld door nare gevoelens. Gevoelens van vermoeidheid, verdriet, spanning, somberheid en angst en een eenzaam gevoel zijn voor jou herkenbaar. Je hebt het idee dat het bij andere moeders allemaal vanzelf gaat. Uit schaamte spreek je daarom (bijna) niet over deze tegenstrijdige gevoelens. Ondertussen loopt het schuldgevoel naar je kindje en partner op. Je wil die volmaakte moeder zijn, maar het lukt je niet om in deze rol de balans te vinden.

Herken jij de symptomen van een postpartum depressie?

  • Verdrietig, somber en eenzaam.
  • Verminderde interesse en/of plezier in activiteiten die je voorheen leuk vond.
  • Regelmatig huilen zonder aanwijsbare reden.
  • Je wilt je beter voelen maar weet niet hoe je dat voor elkaar krijgt.
  • Angstig en gespannen.
  • Veel piekeren
  • Bang dat klachten erger worden.
  • Alsof de balans helemaal kwijt is.
  • Je voelt je geen goede moeder.
  • Moeite om er met iemand over te praten.

Je bent lang niet de enige die het moeilijk heeft in deze nieuwe levensfase. Veel vrouwen hebben het gevoel zichzelf kwijt te zijn en dat is ook niet zo gek. Zwanger zijn en het moederschap hebben een enorme impact op je leven. Een opeenstapeling van gebeurtenissen met een grote impact veroorzaken stress, vooral in deze meest kwetsbare periode van je leven.

Je kunt jezelf weer terugvinden en genieten van het moederschap. De afgelopen jaren heb ik ruime ervaring opgedaan en vele vrouwen geholpen. Ik bied laagdrempelige, kortdurende zorg. Je kunt snel bij mij terecht en vergoeding is (deels) mogelijk vanuit de aanvullende verzekering. Samen kijken we naar wat jij nodig hebt.

Voor wie?

Misschien klinkt voor jou de term postpartum depressie te zwaar maar heb je toch vergelijkbare klachten. Wellicht een mildere variant. Dan is het belangrijk om te weten dat juist jij heel goed op je plek zal zijn in mijn praktijk. Ik behandel voornamelijk vrouwen met milde tot matige depressieve klachten. Vrouwen die sinds de zwangerschap of na de geboorte van hun baby deze nare gevoelens hebben ontwikkeld. Ik bied laagdrempelige zorg, vaak kortdurend. 

Ben je eerder voor depressiviteit in behandeling geweest of heb je antidepressiva geslikt? Dan kun je het beste eerst contact opnemen met je huisarts voor een passende behandeling. Mocht je twijfelen aan de ernst van je klachten. Neem dan gerust contact met mij op. Samen kunnen we, eventueel in overleg met je huisarts of psychiater kijken wat de beste begeleiding voor jou is.

Wie ben ik?

De afgelopen 20 jaar heb ik veel ervaring opgebouwd in het werken met vrouwen tijdens zwangerschap en moeder worden. Vooral als deze periode niet loopt zoals verwacht en gehoopt. De eerste jaren als oefentherapeut Mensendieck, met specialisaties in spanningsklachten en bekkenbodemtherapie.

In 2008 heb ik mijn masterscriptie geschreven over vrouwen bij wie de roze wolk is gaan donderen. Sindsdien bied ik ook psychologische begeleiding aan. Ik blijf mijn kennis vergroten. Met regelmaat volg ik bij,- en nascholing op dit gebied. 

Open chat
1
Neem gerust contact op!
Welkom bij ingevogelaar.nl! Kan ik iets voor je betekenen? Neem gerust contact met me op.