Zwanger na zwangerschapsverlies

Je bent weer zwanger! Het moment waar je naar hebt uitgekeken. Maar zwanger zijn na zwangerschapsverlies lijkt niet op zwanger zijn als je dit verlies niet hebt meegemaakt. Daarbij maakt het niet uit of je een miskraam hebt gehad of later in de zwangerschap je kindje bent verloren. Zwanger zijn zal nooit meer onbezorgd zijn. Je zult heen en weer geslingerd worden tussen allerlei gevoelens als blijdschap, angst, schuldgevoel, onzekerheid, verdriet, opluchting, onrust, vertrouwen en geluk. 

Je kan op sommige momenten voorzichtig blij zijn. Dan ineens voel je je weer overspoeld met verdriet. Het eerdere verlies van je kindje is niet ineens opgelost. Daarnaast is er onzekerheid want je weet dat je met een nieuwe zwangerschap opnieuw kans hebt dat het misgaat. 

Vaak is angst een overheersend gevoel bij een nieuwe zwangerschap. Angst hoort bij een zwangerschap na verlies. Hoe je met angst en soms zelfs paniekgevoel omgaat in deze spannende periode, kan ik je leren.

Veel vrouwen hebben veel vragen en zorgen over een volgende zwangerschap. Herken je ze?
  • Wat als ik me zo angstig ga voelen en in paniek raak?
  • Af en toe ben ik nog zo verdrietig, is dat erg?
  • Hoe ga ik die eindeloze periode van negen maanden doorkomen?
  • Ik maak me zorgen over de spanning in mijn lijf. Is dat schadelijk voor mijn kindje.
  • Piekeren doe ik zoveel, kan ik daar iets aan doen?
  • Ik voel me onbegrepen door mijn omgeving. Ik heb zelfs het idee dat mijn gynaecoloog / verloskundige niet begrijpt hoeveel zorgen ik mij maak.
  • Ik vind het moeilijk om me te binden aan dit kindje. Ik ben soms zo bang ook deze baby te verliezen.
zwanger na zwangerschapsverlieseen postpartum depressie

Voor wie?

Ik ben er voor vrouwen die opnieuw zwanger willen worden of inmiddels zijn na eerder zwangerschapsverlies. Heb jij één of meerdere miskramen gehad? Is jouw kindje stilgeboren? Of heb jij je zwangerschap laten beëindigen om medische of persoonlijke gronden? Dan is een volgende zwangerschap erg spannend. Het is normaal dat er allerlei heftige gevoelens naar boven komen. Misschien voel je je blij en tegelijkertijd angstig? Word je overvallen door onzekerheid, verdriet of schuldgevoel. Of heb je lichamelijk klachten? Dan kun je bij mij in de praktijk terecht.

Hebben jullie het als stel moeilijk na een miskraam of stil geboren kindje. Weet dat jullie ook samen welkom zijn. Wat ik voor jullie samen kan betekenen lees je onder het kopje relatieproblemen na verlies. 

Wie ben ik?

De afgelopen 20 jaar heb ik veel ervaring opgebouwd in het werken met vrouwen tijdens zwangerschap en moeder worden. Vooral als deze periode niet loopt zoals verwacht en gehoopt. Daarbij hoort ook het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap. Ik ben specifiek opgeleid in het begeleiden van vrouwen na zwangerschapsverlies.

Ook ben ik relatietherapeut en geef ik laagdrempelige training of relatietherapie aan stellen waarbij de relatie onder druk is komen te staan in deze bijzondere en kwetsbare fase van hun leven. 

Naast professional ben ik ook ervaringsdeskundige. Ik weet uit hoe ingewikkeld zwanger zijn is na een verlieservaring. Ik verloor 2 kindjes. Mijn eerste kindje overleed na ruim 5 maanden zwangerschap en mijn derde zwangerschap eindigde met 9 weken.

Inge Vogelaar

Pin It on Pinterest

Chat openen
Hallo,
Kan ik je ergens mee helpen?