Mijn naam is Inge Vogelaar…

Al op jonge leeftijd wist ik dat ik moeder wilde worden. In mijn gedachten was deze periode één grote roze wolk. Mijn man en ik hadden al op jonge leeftijd een fijne en stabiele relatie. Maar we wilden eerst van onze vrijheid genieten, studeren, reizen en een huis kopen.

In 2003 startte ik in Hoorn mijn eigen praktijk als oefentherapeut Mensendieck. Ik specialiseerde me in het behandelen van spanningsklachten (ademtechniek en ontspanningsmethoden), bekken(bodem)klachten bij vrouwen tijdens en na de zwangerschap en gaf zwangerschapsbegeleiding in groepen en individueel. Naast mijn werk in de praktijk deed ik een masteropleiding Gestaltpsychotherapie. Mijn eindscriptie (als roze wolken gaan donderen) schreef ik voor en over vrouwen die uit evenwicht waren in deze bijzondere en heftige periode in hun leven .

Zodra we konden reisden we de wereld over. Tijdens een lange reis in Midden-Amerika besloten we dat we, na terugkomst voor een zwangerschap zouden gaan. Niet veel later bleek ik zwanger. Ik had weinig last van zwangerschapskwaaltjes. Het enige opvallende was dat ik me somber voelde. Die gevoelens had ik nooit eerder gehad.

Inge Vogelaar

…en toen bleek het helemaal mis.

Tijdens een echo zagen wij levensgroot ons kindje op de muur geprojecteerd. Ze leefde niet meer. We waren in shock en intens verdrietig. Tegelijkertijd was er bevestiging. Mijn negatieve gevoelens van de afgelopen maanden leken ineens verklaarbaar. Na ruim 22 weken zwangerschap beviel ik van ons dochtertje, Mijs.

Al snel wilde ik opnieuw zwanger worden. Maar niet voordat de uitslag van alle onderzoeken binnen waren. We hadden pech gehad. Gelukkig bleek de chromosomale afwijking niet erfelijk. De kans op herhaling was nihil. We durfden het weer aan.
Na een paar maanden had ik een positieve test in handen. Het gevoel van somberheid uit mijn eerste zwangerschap had ik helemaal niet. Ik was wel angstig. Bang dat het weer mis zou gaan. Die angst kostte me veel energie.

Gelukkig werd na 41 weken zwangerschap onze 2e dochter Liz gezond geboren. Na Liz kreeg ik nog een miskraam na 9 weken zwangerschap en tot slot is onze zoon Siem geboren.

Naast professional was ik ineens ervaringsdeskundige…

In mijn praktijk zag ik al jaren vrouwen die uit balans waren. Ik wist maar al te goed dat het bestond. Maar toen ineens voelde ik zelf wat voor enorme impact dat had in de meest kwetsbare fase van mijn eigen leven. Dat heeft me een betere therapeut gemaakt.

Ik weet hoe belangrijk het is dat er een plek is om tot rust te komen, waar het over jou gaat en waar je kan stil staan bij dat wat er is.

Inge

Mijn kwalificaties

  • Opleiding Gestaltpsychotherapie, Nederlandse Stichting Gestalt Amsterdam, Middlesex University London
  • Opleiding in miskraambegeleiding, Miskraambegeleiding Nederland
Chat openen
Hallo,
Kan ik je ergens mee helpen?