Angst en somberheid tijdens je zwangerschap

Zwanger zijn en moeder worden zijn een van de meest bijzondere gebeurtenissen in ons leven. Het leven met een baby in je buik is nieuw en onvoorspelbaar. Je draagt een grote verantwoordelijkheid voor je kindje. Dat kan je bezorgd en onzeker maken in een periode waarin je toch al kwetsbaar bent. Als negatieve gedachten en vervelende gevoelens af en toe eens de kop op steken, hoef je je geen zorgen te maken. Dit komt bij elke zwangere vrouw voor. Het is dus helemaal niet zo gek dat je je in deze spannende periode zorgen maakt of gevoelens van angst en somberheid ervaart. Daar heb je niet meteen begeleiding bij nodig.

Maar wat als nare, beangstigende gedachten en sombere gevoelens het functioneren in je dagelijks leven belemmeren? Wanneer deze gedachten je dagen (of nachten) bezighouden, gaat de angst je leven beheersen. Daardoor kan je niet meer genieten van je zwangerschap. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dan is het tijd om hulp te zoeken.

De kans op angst en somberheid tijdens je zwangerschap is groter:

angst, stress en zwanger

Angst en somberheid

Een angstig gevoel of beangstigende gedachten kunnen een te hoge (spier)spanning in je lichaam veroorzaken. Met de volgende symptomen tot gevolg: onrust, vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaar en slaapproblemen. Wanneer je vaak angstig bent, is dat stressvol. De druk en spanning wordt te hoog. Met overbelasting tot gevolg. Die verkramping zorgt voor pijnlijke spieren in nek, rug en schouders. Maar ook voor bekkenklachten, hoofdpijn, darmklachten en harde buiken. Hoe langer deze klachten aanwezig zijn, hoe moeilijker het wordt om je weer te ontspannen.

Paniekaanval

Angst kan zo hoog oplopen dat een paniekaanval ontstaat. Een paniekaanval komt plotseling opzetten en wordt snel heviger. Het duurt vaak een paar minuten en ebt dan weer langzaam weg. Lichamelijke reacties die normaal zijn bij een paniekaanval zijn: hartkloppingen, benauwdheid, zweten, druk of pijn op de borst, hoge ademhaling, maag en darmklachten, duizeligheid, concentratieproblemen, tintelingen en (t)rillingen. Angst om controle te verliezen of om dood te gaan kan zo groot zijn dat een nieuwe paniekaanval op de loer ligt.

Voel jij je…

 • regelmatig angstig? Alsof er iets ergs gaat gebeuren?
 • zenuwachtig of bezorgd, zonder aanwijsbare reden?
 • onrustig en lukt het je niet om te ontspannen?
 • angstig in bepaalde situaties en vermijd je die weleens?
 • gespannen, met lichamelijke klachten tot gevolg?
 • gevangen genomen door gevoelens van angst met als gevolg dat het jouw dagelijks leven op een negatieve manier beïnvloedt?

Hoe zou het voor je zijn als je…

 • vrij zou zijn van terugkerende angst en sombere gevoelens.
 • geen lichamelijke klachten meer zou hebben.
 • je weer zou kunnen concentreren.
 • begrijpt wat er gebeurt wanneer angst de overhand neemt?
 • kunt genieten van je zwangerschap?
 • niet langer rondloopt met gevoelens van eenzaamheid, schaamte en onrust?
 • weer lekker kan slapen en uitgerust wakker wordt?
 • kan voorkomen dat jouw angstklachten een negatief effect hebben op jou en je baby.

Hulp bij angst en somberheid tijdens je zwangerschap?

Bijna elke vrouw heeft tijdens haar zwangerschap last van angsten. Voor veel van deze vrouwen is het de eerste keer in hun leven dat ze zich angstig voelen. Veel vrouwen durven uit schaamte niet over hun angsten te spreken. Misschien is de drempel voor jou ook groot om met je angstklachten aan de slag te gaan. Want aandacht geven aan je angst lijkt de klachten alleen maar te versterken. Je hoopt dat met de tijd alle narigheid vanzelf zal verdwijnen.  

Helaas, als je niets met deze klachten doet, worden ze alleen maar erger. Dat is in lichamelijk en emotioneel opzicht niet gezond voor jou en je baby. De gevolgen die ik hier beschrijf zijn niet om je nog angstiger te maken maar om realistisch te zijn. Angst en somberheid tijdens je zwangerschap kunnen na de geboorte leiden tot depressieve gevoelens (een postpartum depressie). Het kan voor relatieproblemen zorgen. Daarnaast is er een grote kans op overmatige bezorgdheid na je bevalling. Vrouwen met angstgevoelens hebben vaker lichamelijk klachten en het is voor angstige vrouwen ingewikkelder om om te gaan met de gevolgen van een heftige bevalling.

Bovendien heeft het een negatieve impact op de ontwikkeling van je baby. Kinderen hebben vaker hechtingsproblemen wat ze kwetsbaarder maakt voor emotionele en gedragsproblemen. Onveilige hechting veroorzaakt een grotere kans op het ontwikkelen van faalangst. Daarnaast hebben onveilig gehechte kinderen minder zelfvertrouwen en zijn ze gevoeliger voor stress. 

Wil jij je beter voelen?

Een belangrijke eerste stap is erkennen dat je het moeilijk hebt. Dat je het even niet meer weet en daarbij hulp nodig hebt. Die hulp hoeft helemaal geen langdurig traject te zijn. Veel vrouwen voelen zich na gemiddeld vijf sessies al veel beter. Deze sessies bestaan uit gesprekken, praktische oefeningen en nuttige informatie.

Ben je eerder voor een angststoornis in behandeling geweest of heb je antidepressiva geslikt? Dan kun je het beste eerst contact opnemen met je huisarts voor een passende behandeling. Mocht je twijfelen aan de ernst van je klachten. Neem dan gerust contact met mij op. Samen kunnen we, eventueel in overleg met je huisarts of psychiater kijken wat de beste begeleiding voor jou is.

Mijn naam is Inge…

De afgelopen 20 jaar heb ik veel ervaring opgebouwd in het werken met vrouwen bij wie zwanger zijn en het moederschap niet gaat zoals ze hadden verwacht of gehoopt. Als oefentherapeut Mensendieck heb ik mij gespecialiseerd in het behandelen van bekken(bodem)problematiek, hyperventilatie, angst,- en spanningsklachten. Ook gaf ik jarenlang zwangerschapscursussen individueel en in groepsverband.

Als Gestalttherapeut bied ik psychologische begeleiding aan voor (aanstaande) moeders met angsten, sombere gevoelens en stress. Daarnaast ben ik relatietherapeut voor stellen met jonge kinderen en specifiek opgeleid om vrouwen (en hun partner) te begeleiden die een kindje verloren tijdens de zwangerschap.

Tijdens mijn eerste zwangerschap begon ook mijn roze wolk behoorlijk te donderen. Ik verloor mijn kindje na een zwangerschap van ruim 5 maanden. De zwangerschap die daarop volgde, kostte mij veel energie door angst en onzekerheid.

Binnen mijn vakgebied blijf ik me voortdurend bij,- en nascholen. Ik zit in intervisie en supervisiegroepen en ben ingeschreven in diverse kwaliteitsregisters en bij verschillende beroepsverenigingen.

 

Inge Vogelaar

App, bel of mail mij gerust!

Heb je vragen, wil je meer informatie of je aanmelden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Vul onderstaand formulier in dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Bel mij

Inge Vogelaar MSc.

Gestaltpsychotherapie

Oefentherapie Mensendieck

Relatietherapie EFT

Miskraambegeleiding

Praktijkadressen

Cas Oorthuyskade 192

1087 BB Amsterdam

 

Drieboomlaan 164

1624 BR Hoorn

 

Telefoonnummer

06 50 96 94 22

 

E-mailadres

info@ingevogelaar.nl

 

Pin It on Pinterest

Chat openen
Hallo,
Kan ik je ergens mee helpen?