Angst en net moeder

Zwanger zijn en moeder worden. Het zijn een van de meest bijzondere gebeurtenissen in ons leven.  Het leven met een baby (in je buik) is nieuw en onvoorspelbaar. Je draagt een grote verantwoordelijkheid voor je kindje. Dat maakt je onzeker en bezorgd in een periode waarin je toch al kwetsbaar bent. Dus is het niet zo gek dat je je in deze spannende periode zorgen maakt of gevoelens van angst ervaart.

Onderstaand heb ik enkele beangstigende gedachten van (aanstaande) moeders beschreven. Zijn ze herkenbaar voor je?

 • Ben ik wel een goede moeder?
 • Bevallen vind ik zo eng. Die pijn!!! Ik durf echt niet.
 • Is mijn baby wel gezond?
 • Straks verlies ik deze baby. Dat kan ik niet aan.
 • Wat als ik mijn baby laat vallen?
 • Waarom sliep mijn baby niet vannacht?
 • Vind mijn partner me nog wel aantrekkelijk?
 • Ik voel me niet mezelf. Komt dat ooit nog goed?
 • Wat als iemand mijn baby iets aandoet?
 • Het moederschap is veel zwaarder dan ik dacht. vaak vind ik het helemaal niet leuk.
 • Waarom lijkt het bij alle moeders vanzelf te gaan behalve bij mij?
 • Oh, straks heb ik 2 kinderen. Hoe ga ik dat doen en kan ik wel van meerdere kinderen houden?

Dit is nog maar een greep uit de opmerkingen die ik dagelijks in mijn praktijk hoor. Als deze weliswaar vervelende gedachten af en toe eens de kop op steken, hoef je je geen zorgen te maken. Deze negatieve gedachten komen bij elke zwangere vrouw of jonge moeder voor. Daar heb je niet meteen begeleiding bij nodig. Het probleem is dat angst zich kan ontwikkelen. Wanneer deze gedachten je dagen (of nachten) bezighouden, gaat de angst je leven beheersen. Daardoor kan je niet meer genieten van het zwanger zijn of het moederschap. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dan is het tijd om hulp te zoeken.

Twijfel je of angst bij jou normaal is of een te grote plek in jouw dagelijks leven inneemt? Doe dan onderstaande test. Vul onderaan de test je naam en emailadres in en je krijgt van mij een tip die jou kan helpen.

Stress

Je zit niet lekker in je vel en je kan niet helemaal duiden wat er aan de hand is. Waarschijnlijk hoop je dat je klachten vanzelf weer over gaan. Dat is de reactie van de meeste vrouwen met deze verschijnselen.

Wanneer je zwanger bent of net moeder, hoor je blij te zijn en je gelukkig te voelen. Tenminste, dat is het beeld dat we ons voor houden. Erkennen dat je niet lekker in je vel zit en last van spanningen hebt, is heel lastig. Gevoelens van schuld en schaamte steken de kop op.

Helaas! Niet over je klachten spreken, wachten tot de symptomen vanzelf overgaan en een masker opzetten zijn de ingrediënten om in een negatieve spiraal terecht te komen. Dat is zonde. Je kan namelijk heel goed iets aan deze klachten doen.

Wat kan je eraan doen?

Een belangrijkste eerste stap is erkennen dat je het moeilijk hebt. Dat je het even niet meer weet en daarbij hulp nodig hebt. Die hulp hoeft helemaal geen langdurig traject te zijn. Veel vrouwen voelen zich na gemiddeld vijf sessies al veel beter. Deze sessies bestaan uit gesprekken, praktische oefeningen en nuttige informatie. Neem die eerste stap en kom weer terug in balans. Bel of mail mij gerust. Je kunt ook de onderstaande knop indrukken en het contactformulier invullen. Dan neem ik op korte termijn contact met jou op.   

Voor wie?

In mijn praktijk behandel ik vrouwen die sinds de zwangerschap of na de geboorte van hun baby deze klachten ervaren. Heb je een geschiedenis met licht tot matige angstklachten? Ook dan kan ik je helpen.
Lijd je aan een angststoornis dan kan je het beste contact opnemen met je huisarts voor een passende behandeling. Mocht je twijfelen aan de ernst van je klachten. Neem dan gerust contact op. Samen kunnen we, eventueel in overleg met je huisarts kijken wat de beste begeleiding voor jou is.

Wie ben ik?

De afgelopen 20 jaar heb ik veel ervaring opgebouwd in het werken met vrouwen tijdens zwangerschap en moeder worden. Vooral als deze periode niet loopt zoals verwacht en gehoopt. De eerste jaren als oefentherapeut Mensendieck met specialisaties in hyperventilatie, angst,- en spanningsklachten.

In 2008 heb ik mijn masterscriptie geschreven over vrouwen bij wie de roze wolk is gaan donderen. Sindsdien bied ik ook psychologische begeleiding aan. Ik blijf mijn kennis vergroten. Met regelmaat volg ik bij,- en nascholing op dit gebied en ben ik aangesloten bij intervisie en supervisiegroepen.

Open chat
1
Neem gerust contact op!
Welkom bij ingevogelaar.nl! Kan ik iets voor je betekenen? Neem gerust contact met me op.